05
Μαι
Η σπουδαιότητα της βιταμίνης D στη διατροφή του ανθρώπου οφείλεται στο γεγονός οτι αυτή ρυθμίζει τον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Έτσι έλλειψη αυτής σχετίζεται με ασθένειες όπως οστεοπόρωση, οστεομαλακία και άλλες ενώ έρευνες υποδεικνύουν τον συσχετισμό της με καρκίνο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτης τύπου 1 και παθήσεις καρδιάς, Η μοναδικότητα αυτή της βιταμίνης έγκειται στο γεγονός οτι ,εκτός από τις τροφές, βρίσκεται και στο σώμα όπου σχηματίζεται από την έκθεση του δέρματος στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλιακού φωτός.