Επικοινωνία: 2106721431

Υψηλάντου 36, Νέο Ψυχικό 15451, Αθήνα   Δείτε τον χάρτη

Υποθυρεοειδισμός και διατροφή


Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα όργανο πέντε εκατοστών, σε σχήμα πεταλούδας, και βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού.  Πρόκειται για πολύ σημαντικό αδένα του ενδοκρινικού συστήματος που επηρεάζει σχεδόν όλα τα όργανα.  Ρυθμίζει τον μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων, την αναπνοή, τη θερμοκρασία του σώματος, την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τα επίπεδα της χοληστερόλης, τη λειτουργία της καρδιάς, του νευρικού συστήματος, τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, την εμμηνόρροια, τη γονιμότητα του σπέρματος, την ποιότητα του δέρματος και πολλά άλλα. 

Το πιο κοινό πρόβλημα του θυρεοειδούς είναι ο υποθυρεοειδισμός δηλαδή η υπολειτουργία του αδένα.  Προκαλείται από μια αυτοάνοση ασθένεια που ονομάζεται Hashimoto ή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.  Όπως με όλες τις αυτοάνοσες παθήσεις, ο οργανισμός αναγνωρίζει λανθασμένα τους ίδιους του τους ιστούς σαν ξένους και υπολειτουργεί.  Έτσι είτε εμποδίζεται η επαρκής απελευθέρωση των ορμονών Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) και Τ4(θυροξίνη), είτε η σωστή λειτουργία τους ή υπάρχει πρόβλημα στην θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) της υπόφυσης ή τέλος πρόβλημα στον υποθάλαμο.  Αποτέλεσμα είναι τα μειωμένα επίπεδα Τ3, Τ4 και τα αυξημένα επίπεδα TSH  Τα παραπάνω οδηγούν σε επιβράδυνση του μεταβολισμού, πρόσληψη βάρους, κόπωση, ξηροδερμία, υπερτρίχωση, πρόβλημα συγκέντρωσης και γονιμότητας, υπερχοληστεριναιμία, υπέρταση, υποθερμία, αναιμία, ανορεξία, δυσκοιλιότητα και άλλα.

Το δεύτερο πιο κοινό πρόβλημα του θυρεοειδούς είναι ο υπερθυρεοειδισμός που αναφέρεται σε υπερλειτουργία του αδένα.  Η πιο συχνή μορφή ονομάζεται ασθένεια Grave.  Στην περίπτωση αυτή γίνεται υπερλειτουργία του αδένα και υπερέκκριση των ορμονών.  Αποτέλεσμα είναι τα αυξημένα επίπεδα Τ3, Τ4 και μειωμένα TSH.  Συμπτώματα της πάθησης αποτελούν η απώλεια βάρους, υπέρταση, ταχυκαρδία, υπερκινητικότητα, εφίδρωση, νευρικότητα, διάρροια, τρέμουλο χεριών, κόπωση, μυϊκή αδυναμία, διαταραχές περιόδου, γυναικομαστία, διόγκωση ήπατος, διόγκωση αδένα

Η αιτιολογία εμφάνισης του υποθυρεοειδισμού, εξαιτίας του  οποίου γίνεται πρόσληψη βάρους και καθοδήγηση από διαιτολόγο,  είναι πολυπαραγοντική.  Μπορεί να σχετίζεται ο κληρονομικός παράγοντας, μπορεί να είναι αυτοάνοση φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα, υπερβολική ραδιοθεραπεία υπερθυρεοειδισμού  ή επέμβαση, πολύ σοβαρή έλλειψη Ιωδίου, πρόβλημα στην υπόφυση, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, πρόσληψη λιθίου (φάρμακα για ψυχιατρικές διαταραχές) , αρσενικού (μύδια, οστρακοειδή, ψάρι, φρούτα) και άλλα.  Ο λόγος της πρόσληψης βάρους στον υποθυρεοειδισμό μπορεί να σχετίζεται με συγκέντρωση του λίπους αλλά και νερού και αλατιού.

Η διατροφή επηρεάζει την εμφάνιση και την θεραπεία υποθυρεοειδισμού κυρίως όταν υπάρχει έλλειψη Ιωδίου ή όταν καταναλώνονται πολλά βρογχοκηλογόνα τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση της απαραίτητης ποσότητάς του από τον θυρεοειδή.  Η διατροφική αυτή κατάσταση δημιουργεί και την εμφάνιση της νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο.  Επιπροσθέτως, η υψηλή συγκέντρωση Σεληνίου είναι απαραίτητη ως συστατικό για τα ένζυμα που σχετίζονται με την σωστή λειτουργία του αδένα.  Επιπλέον, έρευνες καταλήγουν στη σημασία της βιταμίνης D.  Το θρεπτικό αυτό συστατικό είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό όπου εμπλέκονται οι ορμόνες του θυρεοειδούς.  Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 παίζει ρόλο στην εμφάνιση του υποθυρεοειδισμού αφού μειώνει την παραγωγή των ορμονών.  Το αμινοξύ L-τυροσίνη είναι απαραίτητο για την παραγωγή των ορμονών.  Παράγεται φυσικά από άλλα αμινοξέα αλλά η συγκέντρωσή του μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων.  Το μαγνήσιο, τέλος, βοηθά στην λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

ΠΗΓΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ:

  • ΙΩΔΙΟ: ιωδιούχο αλάτι, ψάρι, θαλασσινά, γάλα, κρέας, αυγά, σταφύλια       ,πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτα, μαρούλι, σπανάκι, αρακάς, μανιτάρια, καλαμπόκι, βρώμη
  • ΣΕΛΗΝΙΟ: καρύδια (κυρίως τα καρύδια Βραζιλίας),  ψάρια,  θαλασσινά, τα εντόσθια (νεφρά και συκώτι) , κρέας,  δημητριακά, λαχανικά 
  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ D:βούτυρο, γάλα , τυρί, συκώτι, λιπαρά ψάρια , ρέγκα, τόνος, σαρδέλες, δημητριακά, φρούτα, γάλα, πορτοκάλι, ντομάτα, μήλα, σπανάκι, κρεμμύδι, κριθάρι, βρώμη
  • ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12: Συκώτι, μυώδη κρέατα, ψάρια, αυγά, τυρί , κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, δημητριακά , όσπρια, λαχανικά, φρούτα
  • L-ΤΥΡΟΣΙΝΗ:τυρί, γάλα, γιαούρτι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, σουσάμι, μπανάνα  
  • ΜΑΓΝΗΣΙΟ: Γάλα, κοτόπουλο, μπακαλιάρος, σαρδέλες, ψωμί, πράσινα λαχανικά, δημητριακά, καλαμπόκι, φασόλια, θαλασσινά, μαϊντανός, καρότο, πορτοκάλι, λεμόνι, ντομάτα, καρπούζι

 

ΤΑ ΒΡΟΓΧΟΚΗΛΟΓΟΝΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΩΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ:

 -καρύδια

-σόγια

-συμπληρώματα σιδήρου ή πολυβιταμίνες που τον περιέχουν

-συμπληρώματα ασβεστίου

-αντιόξινα που περιέχουν αλουμίνιο, μαγνήσιο

-αντιβιοτικά, φάρμακα έλκους και χοληστερίνης

-λάχανο

-μπρόκολο

-κουνουπίδι

-ροδάκινο

-φράουλα

-αχλάδι

-ραπανάκι

-μουστάρδα

-σπανάκι

-λιπαρά

-ζάχαρη

-ασπαρτάμη

-μαργαρίνη

-σοκολάτα

-φιστίκια

-λιναρόσπορος

-baking powder

-έτοιμα φαγητά, τηγανητά, καπνιστά, στη σχάρα

-αναψυκτικά, καφεΐνη, αλκοόλ

Επιπροσθέτως, τα φλαβονοειδή, δείχνουν να συντελούν στην μείωση των ορμονών του θυρεοειδή.  Τέτοια τρόφιμα είναι τα μήλα, τα βερίκοκα, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, οι φράουλες, τα μαύρα φασόλια, το λάχανο, το κρεμμύδι, η ντομάτα και ο μαϊντανός.

Εκτός από τα τρόφιμα που εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή, υπάρχουν και κάποια φάρμακα που αλληλεπιδρούν με αυτά για τον θυρεοειδή.  Έτσι, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ώρες πρόσληψης και των δύο.  Αυτά είναι:

  • συμπληρώματα σιδήρου ή πολυβιταμίνες που τον περιέχουν
  • συμπληρώματα ασβεστίου
  • αντιόξινα που περιέχουν αλουμίνιο
  • αντιβιοτικά
  • φάρμακα έλκους
  • φάρμακα για την υψηλή χοληστερίνη
  • πικολινικό χρώμιο που δίνεται για τον διαβήτη αλλά και την απώλεια βάρους

 

Για τους ασθενείς υποθυρεοειδισμού, η διατροφή πρέπει να είναι πολύ υγιεινή με αποφυγή άγχους και συνδυασμό γυμναστικής.  Ακόμα και τότε, χρειάζεται πολλούς μήνες για αποκατάσταση.  Πρέπει να καταναλώνονται ψάρια, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, όσπρια, Ω3 λιπαρά οξέα και πολλά υγρά ενώ πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά κρέατα.  Στην περίπτωση της απώλειας βάρους, πρέπει να είναι γνωστό ότι θα είναι αργή και η δίαιτα πρέπει να είναι χαμηλή σε θερμίδες, λιπαρά και υδατάνθρακες.  

 

ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΝΟΝΤΑΙ

-αγελαδινό γάλα, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

-παχιά ψάρια

-παντζάρια

-πατάτα

-βρώμη

-μπανάνα

-στήθος κοτόπουλο

-γαλοπούλα

-αγκινάρες

-μελιτζάνες

-καρότο

-μαρούλι

-ρύζι

-μακαρόνια   

-αυγά

-κολοκυθάκια

-σκόρδο

-ρεβίθια

-πορτοκάλι

-ακτινίδιο

-πιπεριές

-γαρίδες

-λινέλαιο

 

Δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.cook.gr