Επικοινωνία: 2106721431

Υψηλάντου 36, Νέο Ψυχικό 15451, Αθήνα   Δείτε τον χάρτη

Μήλο και υγεία


Μήλο

Το μήλο είναι ένα πολύ διαδεδομένο φρούτο που καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.  Ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών.  Είναι πολύ θρεπτικό τρόφιμο και έτσι δεν υπάρχουν συστάσεις για την συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσής του.  Η παλιά ρήση ‘ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα’ αποδεικνύεται πολύ σωστή.  Είναι πλούσιο σε διάφορα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη, προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες και τον βοηθούν σε κάποιες άλλες καταστάσεις όπως:

                                                           

  • Βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και έτσι στην γρηγορότερη πέψη.
  • Έχει μεγάλο βαθμό κορεσμού, παρόλο που είναι φρούτο, και έτσι βοηθά στο αίσθημα της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και σε περίοδο δίαιτας.
  • Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην δυσκοιλιότητα, προστατεύουν την μεμβράνη του κόλον από την απορρόφηση τοξικών και χημικών που προκαλούν καρκίνο.  Επίσης προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα και εμποδίζει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη.  Μια από τις φυτικές ίνες ονομάζεται Πηκτίνη η οποία  εμποδίζει την απορρόφηση της κακής χοληστερίνης των τροφών και βοηθά στη διάρροια.  Επίσης προστατεύει από τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας και από σχηματισμό πέτρας στη χολή.  Τέλος καθυστερεί την πέψη των τροφών και έτσι είναι χρήσιμη στην υπογλυκαιμία, στον διαβήτη και στην παχυσαρκία.
  • Περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η Κουερσετίνη, η Επικατεχίνη, η Προκυανιδίνη, η βιταμίνη C, η βήτα-καροτίνη, τον Ψευδάργυρο που προστατεύουν από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν ασθένειες όπως ο διαβήτης.
  • Είναι καλή πηγή βιταμινών Β όπως η Ριβοφλαβίνη, η Θειαμίνη και η Πυριδοξίνη.  Αυτές δρουν σαν ένζυμα στο μεταβολισμό και σε άλλες σύνθετες διεργασίες του οργανισμού.
  • Περιέχει μικρό ποσοστό Καλίου, Σιδήρου, Φώσφορου, Μαγνησίου και Ασβεστίου.  Αυτά βοηθούν στην υγιή σύσταση των ενδοκυττάριων υγρών, την παραγωγή ερυθροκυττάρων,  τον καρδιακό παλμό, την αρτηριακή πίεση, την οστική πυκνότητα και άλλα.
  • Το μήλο έχει Τανίνη που βοηθά στον καθαρισμό του στόματος και προλαμβάνει ζημιές στα ούλα και στα δόντια.
  • Παρέχει φυτικό οιστρογόνο
  • Το Γλυκουρονικό οξύ που περιέχει έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αποβάλλοντας στεροειδή, τοξίνες και καρκινογόνα από το συκώτι.  Επίσης μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
  • Το Τρυγικό οξύ που περιέχει βοηθά στην υγεία του πεπτικού σωλήνα καθώς σκοτώνει βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Η φλούδα του μήλου περιέχει Ουρσολικό οξύ που θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη και μεταβολισμό των μυών.
  • Η Κουερσετίνη του μήλου βοηθά στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος.
  • Έρευνα βρήκε ότι στο μήλο περιέχονται ουσίες που λέγονται Τριτερπενοειδή, που καταπολεμούν τον καρκίνο στο ήπαρ και στο στήθος.
  • Έχει βρεθεί σχέση με την παραγωγή της Ακετυλοχολίνης, που βοηθά στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων και έτσι την μνήμη.
  • Το Μαλικό οξύ που περιέχεται σε μεγάλη ποσότητα στο μήλο έχει πολλά οφέλη για την υγεία.  Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι η απομάκρυνση του Αλουμινίου από τον οργανισμό.  Το Αλουμίνιο δυστυχώς βρίσκεται σχεδόν παντού.  Παραδείγματα είναι το νερό της βρύσης, οι κονσέρβες, τα αναψυκτικά, τα οδοντιατρικά σφραγίσματα, τα αντιόξινα φάρμακα, τα μεταλλικά σκεύη μαγειρικής  , το μπέικιν-πάουντερ, το αλεύρι, τα πρόσθετα στην βιομηχανική παρασκευή τροφίμων, τις παιδικές τροφές και άλλα.  Το αλουμίνιο απορροφάται και από το δέρμα και τους πνεύμονες οπότε υπάρχει κίνδυνος και από αποσμητικά, σαμπουάν, οδοντόκρεμες.  Είναι λοιπόν αδύνατον να το αποφύγουμε, οπότε το μαλικό οξύ με την απομάκρυνσή του από τον οργανισμό, προστατεύει από παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η οστεοπόρωση, η αναιμία, οι πονοκέφαλοι, ηπροβληματική λειτουργία ήπατος και νεφρών, η απώλεια μνήμης, το μαλάκωμα των οστών, τους πόνοι μυών, τις νευρολογικές καταστάσεις όπως νευρικότητα, κόπωση, πρόβλημα συγκέντρωσης και ισορροπίας και άλλα. 
  • Περιέχει Φλαβανοειδές που προστατεύει από την οστεοπόρωση και αυξάνει την οστική πυκνότητα.

 

 Είναι απαραίτητο το μήλο να καταναλώνεται με τη φλούδα καθώς εκεί περιέχεται η μεγαλύτερη ποσότητα των θρεπτικών συστατικών του και έτσι εκεί έχει τις περισσότερες ιδιότητες.

 

      Το γνωστό σε όλους μηλόξυδο έχει επίσης κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες και όχι μόνο στην προσπάθεια αδυνατίσματος όπως νομίζουν οι περισσότεροι.  Συγκεκριμένα:

  • Καθαρίζει το ήπαρ
  • Βοηθά ενάντια στην αρθρίτιδα
  • Προστατεύει από την ουρική νόσο
  • Μειώνει τα παράσιτα και τις τοξίνες
  • Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα
  • Διατηρεί το υγειές pH του σώματος
  • Αυξάνει τις εκκρίσεις της χολής που βοηθούν στην πέψη του λίπους
  • Αυξάνει το ανοσοποιητικό λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει
  • Βοηθά στη υγεία του γαστρεντερικού συστήματος
  • Αυξάνει τον μεταβολισμό
  • Μειώνει την χοληστερίνη του αίματος
 

    Καταλήγοντας, το μήλο είναι πολύ θρεπτικό φρούτο, με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.  Είναι προτιμότερο να καταναλώνεται με τη φλούδα εφόσον βέβαια κρίνεται ασφαλές, λόγω φυτοφαρμάκων.  Η καλύτερη ώρα να τρώει κανείς μήλο εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο το καταναλώνει.  Για παράδειγμα, μετά το πρωινό γεύμα βοηθά στην καλή λειτουργία των εντέρων, πριν το γεύμα στη καύση των λιπών που θα ακολουθήσουν, μετά το γεύμα στην καλή πέψη και πριν τον ύπνο καθαρίζει τα δόντια και την αναπνοή.   Υπάρχουν βέβαια και άλλες περιπτώσεις αλλά το σίγουρο είναι όπως λέει και ο λαός ‘ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα’.

                                                                                             

                                                                                 25/09/2013, site www.cook.gr