Επικοινωνία: 2106721431

Υψηλάντου 36, Νέο Ψυχικό 15451, Αθήνα   Δείτε τον χάρτη

Κέικ


ΚΕΙΚ

 

2 μεγάλα μήλα ή 3 μέτρια

½ κούπα ελαιόλαδο

½  φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας ή μια κουταλιά της σούπας στέβια

1 κοφτό  κουταλάκι σόδα

1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)

1 και 2/3 κούπες αλεύρι ζέας+ αλεύρι βρώμης

1 κουταλάκι μπέικιν

1 κοφτό κουταλάκι κανέλα

¼ κουταλάκι γαρύφαλλο

 

Συνταγή με άσπρη ζάχαρη

 Ανάβουμε το φούρνο στους180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τα κανελογαρύφαλλα και το ξύσμα. Καθαρίζουμε το 1 μεγάλο  (ή
το 1,5 μεσαίο μήλο)  και το κόβουμε σε φέτες που βάζουμε στο δοχείο του multi ή του μπλέντερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο,  τη σόδα , το χυμό πορτοκαλιού και αλέθουμε μέχρι να γίνει ένα γαλάκτωμα. Αδειάζουμε στο μπολ με το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να  ενσωματωθούν τα δυο μείγματα.  Αδειάζουμε σε μακρόστενη φόρμα σιλικόνης . Κόβουμε το υπόλοιπο μήλο σε πολύ λεπτές φετούλες και τις σπρώχνουμε μέσα στο μείγμα να κρυφτούν όσο γίνεται (όχι τελείως). Ψήνουμε λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για μια ώρα περίπου (σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες ψησίματος) ,μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού που βυθίζουμε στο κέντρο της φόρμας(μπορεί να έχει λίγη υγρασία λόγω των κομματιών του μήλου, αλλά δεν θα έχει ίχνος χυλού).  Αφήνουμε να σταθεί κανένα δεκάλεπτο στη φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. 

 1) Μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος μια χούφτα σταφίδες
ή καρύδιακομμένα σε μικρά κομμάτια με μαχαίρι (γιατί αν τα αλέσουμε θα πρέπει να ελαττώσουμε το αλεύρι). 

2)Μπορούμε να παραλείψουμε τις φέτες μήλου αν τα
μήλα μας είναι ακόμη πιο λίγα! Για να αποκτήσει τότε καλύτερη γεύση ας βάλουμε σταφίδες ή ξερά δαμάσκηνα ή άλλα ξερά φρούτα που θα μουσκέψουμε για λίγο στο χυμό πορτοκαλιού.

 

  • Η στέβια μπορεί να δώσει πιο πικρή γεύση.  Δεν χρησιμοποιείται σε θερμοκρασίες κάτω των 400ο .  Το χρώμα και η υγρασία επίσης δεν θα είναι το ίδιο.  Στην προετοιμασία, ανακατέψτε πρώτα τα στεγνά υλικά ενώ τη στέβια με τα υγρά.

1.  Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα μας.   
2.  Ωφελεί στο καρδιαγγειακό σύστημα.    

3.  Ωφελεί στη διατροφή των σακχαροδιαβητικών.                                                 

4.  Μειώνει την αρτηριακή πίεση (υπέρταση).                                                                      

5.  Συμβάλλει στη μείωση και πρόληψη της παχυσαρκίας.                                             

6.  Βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.                                           

7.  Έχει αντιγηραντική δράση.   
8.  Πιθανή ωφέλεια της Στέβιας στην Οστεοπόρωση. 
9.  Η Ωφέλεια της Στέβιας στην περιποίηση των ματιών.  
10. Ωφέλεια της Στέβιας στη στοματική και οδοντική υγεία. 
11. Η Στέβια συμβάλλει στην ψυχική υγεία.  
12.  Συμβάλλει στη μείωση του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλης. 

 

  • Η ζάχαρη καρύδας  έχει αρκετά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη . Συγκριτικά με την καστανή και λευκή ζάχαρη, είναι πολύ πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως άζωτο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, αλλά και βιταμίνες C και B1, Β2, Β3, Β6 και C και πάνω από 14 σημαντικών αμινοξέων.Διαθέτει υπέροχη γεύση που θυμίζει την καστανή ζάχαρη, αλλά παράλληλα είναι πιο μεστή και έχει νότες καραμέλας. Βελτιώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη  Βοηθά στην απώλεια βάρους, όπως και στη διατήρησή της απώλειας  Συμβάλλει στην μείωση της εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων Συμβάλλει στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Μειώνεται το αίσθημα της πείνας, καθώς το αίσθημα κορεσμού διαρκεί περισσότερο