Επικοινωνία: 2106721431

Υψηλάντου 36, Νέο Ψυχικό 15451, Αθήνα   Δείτε τον χάρτη

Εγκυμοσύνη και απαραίτητα διατροφικά συστατικά


Η σωστή διατροφή στην κύηση είναι πολύ σημαντική για δύο κυρίως λόγους:  

-Για την ασφαλή γαλουχία χωρίς παχυσαρκία, σάκχαρο, υπέρταση, υπερθυροιδισμό
-Για την υγειή ανάπτυξη του εμβρύου που λαμβάνει μια ισορροπημένη διατροφή μέσω της μητέρας.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιτυχημένη κύηση εξαρτάται ως ένα βαθμό και από την προηγούμενη διατροφική κατάσταση της εγκύου.  Συνολικά το φυσιολογικό βάρος που πρέπει να πάρει κυμαίνεται από 9-12.5 κιλά.  Οι διατροφικές απαιτήσεις είναι ασφαλώς αυξημένες και θερμιδικά ανέρχονται σε 150 επιπλέον θερμίδες το 1ο τρίμηνο, 350 το 2ο  και 300 το 3ο.

Πιο αναλυτικά χρειάζεται:

  • 70γρ. πρωτεΐνης τουλάχιστον την ημέρα για την μυική αύξηση, το αμνιακό υγρό, τα αμινοξέα του πλακούντα, τη διαστολή της μήτρας και την αύξηση του όγκου του αίματος.  Για παράδειγμα κρέας, γάλα.
  • 200γρ. υδατάνθρακες για τη σύνθεση του υποδόριου λίπους, για ενέργεια κατά τον τοκετό αλλά και για την παραγωγή γάλακτος.  Για παράδειγμα ψωμί, φρούτα, λαχανικά.
  • 80γρ λίπους για διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω του υποδόριου λίπους, για την προστασία των οργάνων, για βασικά συστατικά της κυτταρικής μεμβράνης και του νευρικού συστήματος και για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (A,D,E,K). Για παράδειγμα λάδι.

 

Ειδικότερα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που χρειάζονται είναι:

 

Θρεπτπικά Συστατικά Ρόλος στην έγκυο και στο έμβρυο Πηγές
Σίδηρος Λόγω της αύξησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, για αποφυγή αναιμίας, πρόωρου τοκετού και χαμηλό βάρος νεογνού Αυγό, κρέας, φιστίκια, σαρδέλα,σκουροπράσινα λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως
     
Ασβέστιο Ανάπτυξη των οστών , και σωστή λειτουργία νευρικού μυικού συστήματος Γάλα, γιαούρτι, τυρί, ταχίνι,  σολομός, φασόλια, μπρόκολο
     
Βιτ. D Βοηθά στη απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου Γάλα, λιπαρά ψάρια
     
Bιτ. Α Ανάπτυξη δέρματος, όραση, κόκαλα, ρύθμιση ορμονών και μεμβρανών του πλακούντα-όχι πρόσθετη λήψη με σκευάσματα Καρότα, κολοκυθάκια, γάλα, ψάρι, πορτοκάλι,
αυγό, σπανάκι, μπρόκολο
     
Βιτ. Κ Καλή λειτουργία αιμοποιητικού συστήματος, κατά της αιμορραγίας Αυγά, σκουροπράσινα λαχανικά
     
Βιτ. C Ανάπτυξη αμυντικού συστήματος, απορρόφηση σιδήρου, προστασία των ιστών. Μπρόκολο, πορτοκάλι, ακτινίδιο, λεμόνι, ντομάτα
     
Bιτ. Β9 και όλο το
σύμπλεγμα των Β
Σύνθεση DNA, απορρόφηση σιδήρου, λειτουργία νευρικού συστήματος, πέψη, σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων,
αποφυγή πρόωρου τοκετού και χαμηλό βάρος νεογνού, ενέργεια
Φυλλώδη λαχανικά, φιστίκια, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, αυγό, κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, πορτοκάλι
     
Βιτ. Ε Σχηματισμός σώματος, χρήση ερυθρών αιμοσφαιρίων και μυών, αποφυγή αιμορραγιών. Φύτρο σταριού, αυγά, πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί, φυτικά έλαια
     
Μαγνήσιο Ενέργεια, λειτουργία μυών, συσπάσεις τοκετού,
λειτουργία καρδιάς, νευρικού συστήματος, ανάπτυξη οστών.
δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί,
θαλασσινά
     
Κάλιο Ισορροπία υγρών Μπανάνα, πατάτα, αγκινάρες όσπρια,
κρέας, ψάρι, σουσάμι, φρούτα, κρεμμύδι,
σκόρδο, χόρτα
     
Φώσφορος Νοητική ανάπτυξη, μνήμη Γαλακτοκομικά, ψάρι, κρέας, όσπρια
     
Ιώδιο Νοητική ανάπτυξη, λειτουργία θυρεοειδούς αδένα Γάλα, ψάρι, κρέας. πορτοκάλια,
λεμόνια, ντομάτα, λάχανο, μαρούλι,
σπανάκι, αρακάς, βρώμη
     
Ψευδάργυρος Παραγωγή ινσουλίνης και ένζυμων Κρέας, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως,
γαλακτοκομικά, θαλασσινά
     
Ω3-Ω6 Νοητική ανάπτυξη, λειτουργία νευρικού συστήματος Φυτικά έλαια, λιπαρά ψάρια

 

Έτσι λοιπόν καταλήγουμε σε κάποιες βασικές συμβουλές με τα απαραίτητα τρόφιμα και συνδυασμούς για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

  1. Αποφυγή δυσπεψίας με μικρά και συχνά γεύματα
  2. Αποφυγή δυσκοιλιότητας με χρήση φυτικών ινών όπως δημητριακά, φρούτα, λαχανικά
  3. Αποφυγή αλκοόλ, γλυκών
  4. Αποφυγή αναψυκτικών και κονσερβοποιημένων τροφίμων
  5. Αποφυγή ωμών αυγών ή τροφών που τα περιέχουν
  6. Αποφυγή μη παστεριωμένου γάλακτος
  7. Αποφυγή κρεατοσκευασμάτων
  8. Πρόσληψη 1.5-2 λίτρα νερό
  9. Όχι πολύ αλάτι
  10. 3-4 φρούτα τουλάχιστον συμπεριλαμβανομένων μπανάνας και πορτοκαλιού.
  11. 3 φλιτζάνια λαχανικών ιδιαίτερα σκουροπράσινων όπως σπανάκι
  12. 120γρ. κρέας άπαχο, ψάρι λιπαρό σε συνδυασμό με μπρόκολο
  13. 3-4 φλιτζάνια γάλα, γιαούρτι και ταχίνι
  14. Όσπρια με λαχανικά και τυρί
  15. Αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια.
  16. Αυγό ένα/εβδομάδα
  17. 4-6 φέτες ψωμί  
  18. ένα φλιτζάνι δημητριακά
  19. μια πατάτα με τη φλούδα

 

 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Παιδί και νέοι γονείς" στις 15/1/2007