Επικοινωνία: 2106721431

Υψηλάντου 36, Νέο Ψυχικό 15451, Αθήνα   Δείτε τον χάρτη

Διατροφή και το νευρικό σύστημα


Το νευρικό σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό, τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, τους αισθητικούς νευρώνες και τα νεύρα.  Είναι υπεύθυνο για την μεταφορά πληροφοριών σε όλο το σώμα και χωρίς αυτό τα κύτταρα δεν θα επικοινωνούσαν και τελικά το σώμα δεν θα λειτουργούσε.  Υπάρχουν διάφορα θρεπτικά συστατικά που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την διατήρηση υγειούς νευρικού συστήματος.  Εδώ πρέπει να σημειωθεί οτι το νευρικό σύστημα αναπτύσσεται από την εμβρυϊκή ηλικία μέχρι την παιδική ηλικία και έτσι σε αυτές τις περιόδους είναι απαραίτητο να παρέχεται σωστή διατροφή.  Ο μεταβολισμός της ενέργειας στον εγκέφαλο και άλλα μέρη του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι παρόμοιος με αυτόν σε άλλα όργανα και ιστούς του σώματος.  Παρόλα αυτά όμως, η νευρολογική λειτουργία του εγκεφάλου διαχωρίζει τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά, τη διάθεση και τη μνήμη.

Τα θρεπτικά συστατικά είναι τα μακροθρεπτικά συστατικά δηλαδή οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι υδατάνθρακες και τα μικροθρεπτικά συστατικά δηλαδή οι βιταμίνες και τα μέταλλα.  Τα πρώτα έχουν διπλή δράση τόσο στην δόμηση όσο και στην ανανέωση των ιστών.  Τα δεύτερα χρησιμεύουν κυρίως για την σωστή λειτουργία των ενζύμων.

 

 

Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.  Αυτό λόγω της παραγωγής νευροδιαβιβαστών, της αντιοξειδωτικής τους δράσης, της διατήρησης της ροής του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, του ελέγχου κίνησης των νεύρων και των μυών, της επικοινωνίας των νευρικών κυττάρων και άλλων λειτουργιών.


Αναλυτικότερα, η λειτουργία των θρεπτικών συστατικών στο νευρικό σύστημα είναι:

ΜΑΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

 

  • ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ: αποτελούν το κύριο συστατικό των μυών, οργάνων και ενδοκρινών αδένων καθώς επίσης των δοντιών, των οστών, των μαλλιών, του δέρματος και των κυττάρων του αίματος.  Εκτός της λειτουργίας της δόμησης έχουν και άλλες ρυθμιστικές λειτουργίες.  Τα ένζυμα, οι ορμόνες,οι πρωτεΐνες του αίματος, οι νουκλεοπρωτεΐνες και οι πρωτεΐνες σύσπασης αποτελούνται από αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά.  Οι πρωτεΐνες επίσης παράγουν ενέργεια.  Η πέψη αυτών ξεκινά από το στομάχι και συνεχίζει στο λεπτό έντερο.  Τα τελικά προϊόντα είναι τα αμινοξέα.  Αυτά απορροφόνται από το έντερο και μεταφέρονται από τις φλέβες στο συκώτι.  Εκεί, κατευθύνονται σε κάθε κύτταρο του σώματος το οποίο απορροφά τα αμινοξέα που χρειάζεται για τη σύνθεση της πρωτεΐνης που χρειάζεται για τη λειτουργία του.   Έχουν αναγνωριστεί 20 αμινοξέα από τα οποία 9 είναι απαραίτητα καθώς δεν συντίθενται στον οργανισμό και πρέπει να παρέχονται από τις τροφές και τα υπόλοιπα 11 είναι τα μη απαραίτητα (τα συνθέτει ο οργανισμός).  Οι κυριότερες πηγές είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.  Υπάρχουν όμως και φυτικές πηγές όπως τα όσπρια, τα δημητριακά και τα λαχανικά.  Οι ζωϊκές πηγές όμως είναι ανώτερες των φυτικών λόγω της περιεκτικότητάς τους σε απαραίτητα αμινοξέα.  Παραδείγματα αμινοξέων που μετατρέπονται σε νευροδιαβιβαστές είναι:

    • ΤΡΥΠΤΟΦΑΝΗ -> ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ

      Βρίσκεται σε όλες σχεδόν τις ζωϊκές τροφές με μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο ασπράδι του αυγού. Αποτελεί απαραίτητο αμινοξύ και μετατρέπεται βιοχημικά σε σεροτονίνη.  Σχετίζεται με ψυχολογικές καταστάσεις όπως η δραστηριότητα, η επιθετικότητα, οι αισθητικές αντιδράσεις, ο ύπνος, η διάθεση,  Η τρυπτοφάνη γενικά έχει ηρεμιστική δράση.  Η καλύτερη όμως πηγή είναι ο συνδυασμός υδατανθράκων με πρωτεΐνη (πχ. γάλα με μπισκότο) λόγω της ανταγωνιστηκότητας της τυροσίνης και της αυξημένης ινσουλίνης.
    • ΤΥΡΟΣΙΝΗ -> ΕΠΙΝΕΦΡΙΝΗ, ΝΟΡΕΠΙΝΕΦΡΙΝΗ, ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ

      Μετατρέπεται σε κατεχολαμίνες(ΕΠΙΝΕΦΡΙΝΗ,ΝΟΡΕΠΙΝΕΦΡΙΝΗ, ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ).  Βρίσκεται σε τροφές όπως το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι, το κοτόπουλο, τη σόγια, τα φυστίκια και άλλα.  Συντίθεται επίσης στον οργανισμό από την φαινυλαλανίνη. Σχετίζεται με την κατάθλιψη αλλά και ασθένειες όπως το Parkinson’s, το άγχος και την κόπωση.  Οι θυρεοειδείς ορμόνες Τ3 και Τ4 προέρχονται επίσης από την τυροσίνη.
    • ΓΛΟΥΤΑΜΙΚΟ ΟΞΥ -> ΓΑΜΑ-ΑΜΙΝΟΒΟΥΤΥΡΙΚΟ ΟΞΥ
      Το γλουταμικό οξύ είναι ένα από τα πολλά αμινοξέα που ενεργούν σαν νευροδιαβιβαστές.   Βρίσκεται σε τροφές όπως το τυρί, το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, το τυρόγαλα.  Είναι από τις πιο ενεργές ουσίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.  Το γλουταμικό οξύ μετατρέπεται μέσω ενός ενζύμου και της βιταμίνης Β6 στο Γάμα-Αμινοβουτυρό οξύ που αποτελεί πολύ σημαντικό νευροδιαβιβαστή που δρα στις συνάψεις του εγκεφάλου.  Σχετίζεται με τη σωστή λειτουργία των μυών και έτσι ασθένειες όπως σπαστική διπληγία, σπαστικότητα και νευρομυική νευροπάθεια.

  • ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: Χωρίζονται σε απλούς όπως τα σάκχαρα (πχ. ζάχαρη) και τους σύνθετους όπως άμυλα (πχ. όσπρια).  Μέσω ενζυματικών αντιδράσεων, η πέψη τους αρχίζει από το στόμα.  Τελικά μετατρέπονται σε γλυκόζη.  Υπάρχουν βέβαια και τροφές που περιέχουν  ελεύθερη γλυκόζη όπως τα σταφύλια.  Η πέψη των απλών υδατανθράκων είναι γρήγορη και άμεση και έτσι σύντομη ενώ αυτή των σύνθετων περνάει όλη τη διαδικασία του μεταβολισμού και άρα πιο αργή και διαρκής.  Έτσι, για την υγεία, οι δεύτεροι είναι και αυτοί που πρέπει να καταναλώνονται κυρίως δηλαδή λαχανικά, δημητριακά, όσπρια.  Οι υδατάνθρακες καταλήγουν τελικά στο συκώτι το οποίο αποθηκεύει με τη μορφή γλυκογόνου και απελευθερώνει ξανά γλυκόζη που μεταφέρεται προς όλα τα κύτταρα του οργανισμού για ενέργεια.  Τα μυϊκά κύτταρα επίσης αποθηκεύουν γλυκογόνο.  Τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος ρυθμίζονται από την ισουλίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας.  Ο ρόλος της ινσουλίνης είναι η διέγερση της οξείδωσης της γλυκόζης από διάφορους ιστούς, η επιτάχυνση του σχηματισμού γλυκογόνου από  τη γλυκόζη του αίματος, η παύση της διάσπασης του γλυκογόνου σε γλυκόζη για ενεργειακούς λόγους,η προώθηση της μετατροπής των υδατανθράκων σε λίπος.  Καταλήγοντας βγαίνει το συμπέρασμα οτι οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητη πηγή ενέργειας για όλο το σώμα.  Έτσι είναι κατανοητό οτι βοηθούν στην μάθηση, τη μνήμη, τη σκέψη.  Οι κυριότερες πηγές είναι η ζάχαρη, τα φρούτα, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά και το γάλα.

  • ΖΑΧΑΡΗ: Έχει κατηγορηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη διατροφική ουσία για την αρνητική της επίδραση στη συμπεριφορά.  Έρευνες συνδέουν την κατανάλωση ζάχαρης με πολλές διαταραχές συμεριφοράς όπως την υπερδραστηριότητα, την κατάθλιψη, τη νοητική σύγχηση και την αντικοινωνικότητα.  Η υποθετική σύνδεση ανάμεσα στην αντικοινωνική συμπεριφορά και την κατανάλωση ζάχαρης στηρίζεται στην πεποίθηση οτι η κατανάλωση απλών σακχάρων προκαλεί ανιδραστική υπογλυκαιμία εξαιτίας της αύξησης της ινσουλίνης ως αντίδραση στο αυξημένο επίπεδο σακχάρου στι αίμα.  Η αντιδραστική υπογλυκαιμία σχετίζεται με βίαιη συμπεριφορά.

  • ΛΙΠΗ:Η ομάδα αυτή των μακροθρεπτικών συστατικών έχει τα λιπαρά οξέα σαν βασικό δομικό στοιχείο.  Αυτά μπορεί να περιέχον από 4 ως 26 άτομα άνθρακα.  Διαχωρίζονται επίσης και ανάλογα με τους διπλούς δεσμούς που υπάρχουν με το υδρογόνο και έτσι υπάρχουν τα κορεσμένα (δεν εχουν διπλούς δεσμούς), τα μονοακόρεστα (με έναν διπλό δεσμό) και τα πολυακόρεστα (με περισσότερους διπλούς δεσμούς).  Τα κορεσμένα επίσης είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου (πχ. βούτυρο) ενώ τα ακόρεστα υγρά (πχ. λάδι).  Τέλος υπάρχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (πχ. Ω3 όπως στο μουρουνέλαιο) που δεν συντίθενται στον οργανισμό και τα μη. Η πέψη των λιπών τους γίνεται στο λεπτό έντερο με τη βοήθεια πάντα ενζύμων.  Τα τελικά προϊόντα της πέψης είναι λιπαρά οξέα, γλυκερόλη, μονο γλυκερίδια, διγλυκερίδια και χοληστερόλη.  Η διάσπαση των λιπών ελέγχεται και από νευρικό σύστημα.  Οι νευρώνες αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσσου.  Έτσι κατασκευάζουν πολύπλοκες δομές όπως ο εγκέφαλος ο οποίος είναι υπεύθυνος τόσο για την επεξεργασία πληροφοριών όσο και για την μετάδοση των εντολών στο σώμα.  Άλλες λειτουργίες των λιπών στο νευρικό σύστημα είναι:

    • Τα λίπη διεγείρουν την δράση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και διαπερνούν απαραίτητες ουσίες από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό

    • Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι πρόδρομμες μορφές των προσταγλαδινών οι οποίες δρουν θετικά στο νευρικό σύστημα.  Βοηθούν στην λειτουργία των νευροδιαβιβαστών  Είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.  Σχετίζοται με ασθένειες όπως η κατάθλιψη, η δυσλεξία, η σχιζοφρένεια, η υπερδιέγερση, η διπολική διαταραχή, η νόσος Αλτσχάιμερ, η σκλήρυνση κατά πλάκας. Πηγές τους είναι τα ψάρια,το ηλιέλαιο, λινέλαιο, το μουρουνέλαιο και τα καρύδια

    • Η χοληστερόλη είναι απαραίτητο δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και ιδιαίτερα του νευρικού ιστού.  Είναι πρόδρομος ουσία των στεροειδών όπως τα χολικά άλατα, τις αδρενοκορτικοειδείς ορμόνες, τα οιστρογόνα, τα ανδρογόνα και την προγεστερόνη.  Βοηθά στην επικοινωνία των νευρικών κυττάρων. Σχετίζεται με τον ύπνο, τη μάθηση, τη μνήμη, την καθοδήγηση των νευριτών. Πηγές είναι το κρέας, ο κρόκος του αυγού και τα γαλακτοκομικά

    • Διαφοροποιούνται σύμφωνα με την αναλογία του λίπους με την πρωτεΐνη καθώς επίσης και με τις διάφορες αναλογίες των λιπών.  Έτσι υπάρχουν τα χυλομικρά, οι πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL), οι ενδιάμεσης πυκνότητας (IDL), οι χαμηλής πυκνότητας (LDL) και οι υψηλής πυκνότητας (HDL). Οι λιποπρωτεΐνες των νευρογλοιακών κυττάρων  διεγείρουν την ανάπτυξη των νευρώνων του κεντρικού νευρικού συστήματος,προάγουν την γένεση των συνάψεων, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ομοιόσταση των λιπών του κεντρικού νευρικού συστήματος.  Μπορεί να σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, την απόπτωση των νευρώνων, την σύγχηση, τη μνήμη. Πηγές είναι τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης.

 

Τα λιπαρά λοιπόν είναι απαραίτητα και για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.  Πρέπει όμως να προσλαμβάνονται σύμφωνα με τις οδηγίες του διαιτολόγου που θα καθορίσει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιοότητα που χρειάζεται ο κάθε οργανισμός.  Σαφώς θα πρέπει να αποφεύγονται τα πολλά κορεσμένα που βρίσκονται κυρίως σε ζωϊκές τροφές (ιδιαίτερα παχιά κρέατα και γαλακτοκομικά) και να ενισχύονται τα ακόρεστα όπως το ελαιόλαδο και τα παχιά ψάρια.

 

ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ
ΠΗΓΕΣ
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α
Προβλήματα όρασης, δέρματος, μειωμένη αίσθηση γεύσης,
μειωμένο ανοσοποιητικό
Καρότα, πατάτες, σπανάκι, συκώτι, κολοκυθάκια,
ακτινίδια, βερίκοκα, μαϊντανός, μπρόκολο
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1
Beri-Beri δηλαδή πολυνευροπάθεια στα πόδια, αστάθεια, τρόμος,
πόνος, πονοκέφαλος, απώλεια μυελίνης,
επιρροή στους αισθητικούς και κινητικούς άξονες των νευρώνων
Χοιρινό, μακαρόνια, σουσάμι, συκώτι,
όσπρια, φύτρο σιταριού
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2
Αίσθημα καύσου και φαγούρας στα μάτια, φωτοευαισθησία,
αίσθηση καύσου γύρω από το στόμα, διαταραχή περιφερικών νεύρων
Συκώτι , κοτόπουλο , μοσχάρι , μπακαλιάρος,
πατάτα, δημητριακά , σπανάκι, γάλα , γιαούρτι, αρακάς
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3
Πελλάγρα δηλαδή νοητικά προβλήματα, αποπροσανατολισμός, σύγχηση, κατάθλιψη, προβλήματα μνήμης, μανία, παράνοια, πεπτικά και δερματικά προβλήματα.
Μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο , μπακαλιάρος, αρακάς , ψωμί , πατάτες , συκώτι, αυγό
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5
Κόπωση, αίσθημα καύσου σε χέρια και πόδια, πονοκέφαλος
Συκώτι, ρύζι, μανιτάρια, σολομός, αυγά, οστρακοειδή, κοτόπουλο, μπρόκολο
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6
Διαταραγμένη αίσθηση αφής, διάθεσης, επιληπτικές κρίσεις, ημικρανία, αδυναμία, αταξία, χρόνιος πόνος, κατάθλιψη
Συκώτι , φακές , κοτόπουλο ,
δημητριακά , σπανάκι , μπανάνα ,
ψωμί πιτυρούχο, ρύζι, καλαμπόκι,
ψάρι, σιτάρι
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β9
Προβλήματα περιφερικών νεύρων, προβλήματα μνήμης, μεγαλοβλαστική αναιμία, πρόβλημα ανάπτυξης νεύρων εμβρύου στην εγκυμοσύνη
Δημητριακά, μαύρο ψωμί, πατάτες, αρακάς , μπρόκολο, μαρούλι, πορτοκάλι , μαύρα φασόλια , ρεβίθια, αυγό-κοτόπουλο , συκώτι, τσένταρ
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12
Προβλήματα μνήμης, διαταραχές αφής και κίνησης όπως αδυναμία. Εκφυλισμός της λευκής ουσίας στο εγκεφαλικό ημισφαίριο, οπτικά νεύρα, σπονδυλική στήλη. Επίσης μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα, σύγχυση
Συκώτι, μυώδη κρέατα, ψάρια, αυγά , τυρί , κοτόπουλο, γαλακτοκομικά , δημητριακά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα
ΧΟΛΙΝΗ (ΩΣ ΛΕΚΙΘΙΝΗ) -> ΑΣΕΤΥΛΧΟΛΙΝΗ
Σχετίζεται με λειτουργίες όπως η μάθηση και η μνήμη
Αυγό, σόγια, συκώτι, μπακαλιάρο, σπανάκι, φύτρο σταριού, ξηροί καρποί
ΒΙΟΤΙΝΗ
Κόπωση, κατάθλιψη, ζαλάδα, ανορεξία
Φρούτα, λαχανικά, γάλα, ρύζι, κρέατα, αυγό, καλαμπόκι, τυρί, συκώτι, σαρδέλες, κουνουπίδι, δημητριακά, σπανάκι, ντομάτα
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Μειωμένη παραγωγή των  νευροδιαβιβαστών σεροτονίνη και ντοπαμίνη
Αρακάς, γκρειπ-φρουτ, κουνουπίδι, λάχανο , μανταρίνι, μπάμιες , μπρόκολο, ντομάτα, πορτοκάλι , ραδίκια, ραπανάκια, συκώτι , σπανάκι
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα ασβεστίου που μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, δυσμορφία των οστών, ιδρώτα, κόπωση, μυϊκούς σπασμούς.
Βούτυρο , γάλα, τυρί, συκώτι , ρέγκα, τόνος, σαρδέλες , δημητριακά, φρούτα, γάλα, μουρουνέλαιο, πορτοκάλι, ντομάτα, μήλα, σπανάκι, κρεμμύδι, κριθάρι, βρώμη
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε
Μυϊκή δυστροφία, αταξία, προβλήματα κίνησης και ισορροπίας
Ηλιέλαιο,πατάτες,ντομάτες,αρακάς , φρούτα, μοσχάρι, τόνος,κοτόπουλο, αυγό, σιτάρι, μαρούλι, φασολάκια, γάλα
ΧΑΛΚΟΣ
Γενετικές διαταραχές που προκαλούν αύξηση αυτού και έτσι νοητικά και κινητικά προβλήματα, σπαστικότητα
Γάλα, συκώτι, λαχανικά, δημητριακά, κρέας, ψωμί
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
Απώλεια ελέγχου των περιφερικών νεύρων και έτσι της μυϊκής σύσπασης.
Γάλα, αγκινάρες ,γαρίδες, γλώσσα,ελιές,λάχανο ,μπακαλιάρος ,παξιμάδι, πορτοκάλι, ρεβίθια , σουσάμι ,φασόλια , ψωμί, γιαούρτι, ακτινίδια, μπάμιες, μαϊντανός, σαρδέλες, σπανάκι , φασολάκια , μπρόκολο, μαρούλι, συκώτι, βοδινό, κοτόπουλο, αυγό, βρούβες

ΦΩΣΦΟΡΟΣ
Φτωχή μεταλλοποίηση των οστών, ρικέτσια, αδυναμία, ανορεξία, κακουχία, ψυχιατρικές διαταραχές

Αγκινάρες, αρακάς , αυγό, μοσχάρι, γάλα, γαλοπούλα, γλώσσα , ζαμπόν, κοτόπουλο , κρεμμύδια, μακαρόνια,μανιτάρια, μπακαλιάρος, παξιμάδι , σαρδέλες, συκώτι χοιρινό, τόνος, γραβιέρα, φακές, χοιρινό , ψωμί πιτυρούχο
ΜΑΓΓΑΝΙΟ
Διαταραχές ύπνου, κράμπες
Λαχανικά, δημητριακά, μπανάνες, μαρούλι, σπανάκι
ΜΑΓΝΗΣΙΟ
Μυϊκοί σπασμοί, άγχος, πονοκέφαλος, νευρομυική δυσλειτουργία, ψυχολογικές ανωμαλίες
Γάλα, κοτόπουλο, μπακαλιάρος , σαρδέλες, ψωμί, πράσινα λαχανικά, δημητριακά, καλαμπόκι, φασόλια, θαλασσινά, μαϊντανός, καρότα, σπανάκι
ΣΙΔΗΡΟΣ
Καθυστερημένη νοητική ανάπτυξη παιδιών, αναιμία που οδηγεί στην μειωμένη κινητική και νοητική  ενέργεια.
Ακτινίδια , αρνί, αυγό , βρώμη, μοσχάρι, γαλοπούλα, γαρίδες , ζαμπόν, κορν φλεικς , μαρούλι , μοσχάρι άπαχο , μπακαλιάρος, αρακάς , παξιμάδι, κοτόπουλο , ρεβίθια, σαρδέλες, συκώτι, σκόρδο, σόγια, σπαγγέτι, σπανάκι, τόνος,φακές, φασόλια , χοιρινό, χυλοπίτες, ψωμί πιτυρούχο
   
   
   

 

ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

  • ΚΑΦΕΪΝΗ:Είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται πολύ είτε μέσω κατανάλωσης καφέ είτε μέσω κατανάλωσης τσαγιού, κακάου, αναψυκτικών.  Ο εγκέφαλος είναι το πιο ευαίσθητο όργανο στην καφεΐνη.  Λόγω της εγρήγορσης που προκαλεί έχει και σαν περεταίρω δράση τη νευρικότητα, τη ζαλάδα και την αϋπνία. 

  • ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ:Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές γλυκαντικό.  Προκαλεί πονοκέφαλο, νευροτοξικότητα, μείωση της σεροτονίνης και έτσι αρνητική επίδραση στην συμπεριφορά και τη διάθεση, αύξηση επιληπτικών κρίσεων, αύξηση εγκεφαλικής βλάβης.

  • ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ:Πρόκειται για μια ουσία που χρησιμοποιείται αρκετά ως συμπλήρωμα διατροφής.  Η ακετυλ-L carnitine που έχει παρόμοια μορφή με την καρνιτίνη, βρίσκεται σε όλο το κεντρικό νευρικό σύστημα.  Παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό ως πηγή ομάδων ακετυλίου τόσο για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης (νευροδιαβιβαστής απαραίτητος στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου) όσο για την παραγωγή ενέργειας που απαιτείται στις διάφορες αντιδράσεις. Η ακετυλ-L carnitine είναι πιο ικανή να περάσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Έχει επίσης διορθωτικές και προστατευτικές ιδιότητες που απαιτούνται λόγω γήρατος αλλά και εκφύλισης των νεύρων. Παθήσεις που σχετίζονται είναι η απώλεια μνήμης, η κατάθλιψη,  η νόσος Αλτσχάϊμερ, το σύνδρομο Down.

  • ΑΛΚΟΟΛ:Παίζει σημαντικό ρόλο στις νευρολογικές διαταραχές,  Σαν τοξικός παράγοντας, επηρρεάζει απευθείας τα νευρικά και τα μυϊκά κύτταρα, επηρρεάζοντας έτσι την δομή και τη λειτουργία του κεντρικού και του περιφερικού νευρικού συστήματος.  Παραδείγματα επιπτώσεων είναι τα προβλήματα μνήμης, η διαταραγμένη συναισθηματική λειτουργία, η εγκεφαλική ατροφία, μειωση του μεγέθους του εγκεφαλικού φλοιού.

 

Καταλήγοντας λοιπόν, η ισορροπημένη διατροφή επιδρά στην σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος από την εμβρυϊκή κιόλας περίοδο.  Η επίδραση μπορεί να είναι άμεση μέσω απλής κατανάλωσης τροφών ή έμμεση μέσω του μεταβολισμού αυτών που μπορεί να προάγουν για παράδειγμα την λειτουργία νευροδιαβιβαστών.  Έτσι λοιπόν απαιτούνται :

 

  1. Σωστή διατροφή σε όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου με έμφαση τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ηλικίας αλλά και της ιατρικής κατάστασης.  Εδώ συμπεριλαμβάνονται η σωστή ποσότητα αλλά και ποιότητα των τροφών που υποδυκνύει ο διαιτολόγος. Πιο συγκεκριμένα πρόσληψη ζωϊκών τροφών για τις απαιτούμενες πρωτεΐνες με χαμηλά όμως κορεσμένα λιπαρά όπως το κοτόπουλο και πλούσια πολυακόρεστα όπως το ψάρι.  Οι υδατάνθρακες να είναι σύνθετοι όπως στα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά.  Τέλος τα λιπαρά να είναι κυρίως καλής ποιότητας (ακόρεστα).

  2. Απαιτείται η ποικιλία των τροφών ώστε να καλύπτονται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

  3. Αποφυγή τροφών όπως η ζάχαρη και το αλκοόλ

  4. Πρόσληψη συμπληρωμάτων όπου κρίνεται απαραίτητο

  5. Παρακολούθηση της σωστής υγείας μέσω απλών αιματολογικών εξετάσεων

 

 

Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.dromostherapeia.gr στις 4/10/2011.