Εδώ και χρόνια υπάρχει ένας βομβαρδισμός από πληροφορίες οτι το αυγό, που είναι πλούσιο σε χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, τον κίνδυνο δημιουργίας αρτηριοσκλήρωσης και εμφάνισης καρδιακής προσβολής. Έτσι έχουν γίνει διάφορες μελέτες για την απενοχοποίησή του καθώς η χοληστερόλη δεν είναι μόνο κακή. Το αυγό περιέχει πολύ καλή πρωτείνη και πολλές βιταμίνες και επιπροσθέτως υπάρχουν και πολλές άλλες πηγές χοληστερόλης όπως το κόκκινο κρέας που δεν υπολογίζονται ως εξίσου σημαντικές. Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία που δεν βρίσκεται μόνο στο αίμα αλλά και στις κυτταρικές μεμβράνες.
Παίζει προστατευτικό ρόλο καλύπτοντας τα νεύρα, συμβάλλει στην παραγωγή στεροειδών ορμονών, της βιταμίνης D και των χολικών οξέων ενώ σχετίζεται και στην πέψη του λίπους στο έντερο. Ο οργανισμός συνθέτει όλη την απαραίτητη χοληστερόλη που χρειάζεται για τις λειτουργίες του και έτσι όση προσλαμβάνεται από τη διατροφή δεν χρειάζεται. Επιπροσθέτως, όλοι οι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται το ίδιο στην χοληστερόλη που εισάγεται στο σώμα από την διατροφή.
ΜΕΛΕΤΕΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ (100 γρ.)
ΕΝΕΡΓΕΙΑ | 163 θερμίδες |
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ | 12,9γρ |
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ | 0,9γρ |
ΛΙΠΟΣ | 11,5γρ. |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α | 126μg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D | 3,2μg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε | 1.3mg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ2 | 7μg |
ΘΕΙΑΜΙΝΗ (Β1) | 0.11mg |
ΡΙΒΟΦΛΑΒΙΝΗ (Β2) | 0,1mg |
ΝΙΑΣΙΝΗ | 0.28mg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 | 0,13mg |
ΦΥΛΙΚΟ ΟΞΥ (Β9) | 47μg |
ΚΥΑΝΟΚΟΒΑΛΑΜΙΝΗ (Β12) | 2,7μg |
ΒΙΟΤΙΝΗ | 20μg |
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ (Β5) | 1.4mg |
ΧΟΛΙΝΗ | 285mg |
ΑΣΒΕΣΤΙΟ | 54mg |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ | 205mg |
ΣΙΔΗΡΟΣ | 2.3mg |
ΝΑΤΡΙΟ | 122mg |
ΚΑΛΙΟ | 129mg |
ΜΑΓΝΗΣΙΟ | 13mg |
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ | 1.1mg |
ΙΩΔΙΟ | 50μg |
ΧΑΛΚΟΣ | 0,05mg |
ΣΕΛΗΝΙΟ | 23μg |
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ | 350mg |
ΩΦΕΛΗ
Τα αυγά είναι ένα τρόφιμο εύγεστο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν πολύτιμη και «συμπυκνωμένη» τροφή για τον άνθρωπο, καθώς προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και καλύπτουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Με τον όρο υψηλής βιολογικής αξίας εννοείται οτι είναι πλήρης σε όλα τα αμινοξέα, αφομοιώνεται εύκολα και έτσι χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και για τη διατήρηση των λειτουργιών του οργανισμού. Θεωρείται ότι μετά την πρωτεΐνη του μητρικού γάλακτος, εκείνη του αυγού έχει την μεγαλύτερη βιολογική αξία στη φύση. Το ασπράδι του αυγού είναι η πιο αγνή πρωτεΐνη που υπάρχει στην φύση.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικότερα τη θετική επίδραση των θρεπτικών συστατικών του αυγού:
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΥΓΟΥ
Τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη αλλά η κατανάλωσή τους συστήνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του και το διατροφικό ιστορικό του.
Η χοληστερόλη όμως δεν περιέχεται μόνο στο αυγό αλλά και σε πολλέςς άλλες τροφές. Πολύ πλούσιες πηγές είναι το χοιρινό, το γάλα, το βούτυρο, το τυρί, οι γαρίδες, τα εντόσθια, το μoσχάρι, το συκώτι, ο αστακός, τα στρείδια. Είναι λοιπόν προφανές οτι μια διατροφή δεν επιβαρύνει τη χοληστερόλη απλά και μόνο από το αυγό αλλά και από πολλές άλλες τροφές που καταναλώνονται πολύ συχνά. Αν λοιπόν μετριαστούν οι υπόλοιπες αυτές τροφές, το αυγό δεν είναι τόσο επικίνδυνο.
Πρέπει να δοθεί προσοχή στην κατανάλωση αυγών για τις περίπτωσεις μόλυνσης και αλλεργίας. Στην πρώτη, υπάρχει η περίπτωση μόλυνσης από σαλμονέλλα. Για το λόγο αυτό πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, να καταναλώνονται εντός δύο εβδομάδων και να μαγειρεύονται καλά. Στην δεύτερη, παρατηρούνται συχνά αλλεργίες στα βρέφη οπότε και θα πρέπει να αποφεύγονται αν παρατηρηθεί πρόβλημα.
Καταλήγοντας, η κατανάλωση του αυγού είναι αμφιλεγόμενη αν και δεν θα έπρεπε. Πρόκειται για ένα τρόφιμο πολύ εύκολο στο μαγείρευμα και πάρα πολύ θρεπτικό. Περιέχει αρκετή χοληστερόλη αλλά μπορεί να ενταχθεί στο ημερήσιο διαιτολόγιο εφόσον έχουν συνυπολογιστεί τα υπόλοιπα λιπαρά τρόφιμα αλλά και η κατάσταση της υγείας του οργανισμού.
Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.dromostherapeia.gr στις 12/10/2012.