Επικοινωνία: 2106721431

Υψηλάντου 36, Νέο Ψυχικό 15451, Αθήνα   Δείτε τον χάρτη

Ανορεξία και εφηβεία


           

                                         Ανορεξία και εφηβεία
Με τον όρο νευρική ανορεξία εννοούμε μια ψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται αφύσικη διατροφική συμπεριφορά. Συνήθως, συνυπάρχει ή προϋπήρχε νευρική βουλιμία. Εμφανίζεται κυρίως στα κορίτσια. Στην πρώτη λοιπόν περίπτωση, υπάρχει υποσιτισμός λόγω φόβου πρόσληψης βάρους. Μπορεί να συνυπάρχει και υπερβολική άσκηση για τον ίδιο λόγο. Υπάρχει εμμονή με το βάρος, τις θερμίδες, χρήση καθαρκτικών, πρόκληση εμέτου.
Είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία λόγω ꞉
 Ορμονών
 Κατάθλιψης, άγχους
 Κοινωνικών επιρροών (οικογένεια, φίλοι μέσα μαζικής ενημέρωσης)
 Εκτεταμένης προηγούμενης προσπάθειας για απώλεια βάρους.
 Νευροενδοκρινικών δυσλειτουργών
 Λοιμώξεων
 Γενετικών προδιαθέσεων
Οι επιπτώσεις της διαταραχής αυτής είναι ꞉
1) Καθυστέρηση σωματικής ανάπτυξης
2) Καθυστέρηση ή διακοπή ορμονών (πχ. αμηνόρροια, θυρεοειδική δυσλειτουργία)
3) Οστεοπενία, οστεοπόρωση
4) Λιπώδες ήπαρ
5) Αρρυθμίες
6) Επιληπτικές κρίσεις, τρεμούλα
7) Αφυδάτωση
8) Υπογλυκαιμία
9) Υποθερμία
10) Βραδυκαρδία
11) Υπόταση
12) Υποκαλιαιμία και υποχλωρδρία
13) Λέπτυνση τριχών και νυχιών
14) Ξηροδερμία
15) Στομαχικές διαταραχές
16) Κόπωση
17) Δυσκοιλιότητα
18) Προβλήματα νεφρών
19) Αναιμία
20) Προβλήματα γονιμότητα
21) Θάνατος
Θεραπεία
Η πρώτη προσέγγιση θα πρέπει να είναι από έναν ψυχίατρο ο οποίος στην συνέχεια, πρέπει να συνεργαστεί με έναν κλινικό διατροφολόγο-διαιτολόγο. Η διατροφική αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική. Απαιτείται ποικιλία τροφίμων αλλά και τρόφιμα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα (θερμίδες). Η τελευταία θα πρέπει σαφώς να είναι καλής ποιότητας και όχι απλά υψηλή. Πρέπει να γίνεται αργή και σταδιακή αύξηση των θερμίδων. Σίγουρα απαιτείται και η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής με πρώτο τον Ψευδάργυρο. Έτσι καταλήγουμε στα εξής ꞉
 Αποφυγή καφέ, αλκοόλ και καπνίσματος
 Συνιστώνται 6-8 ποτήρια νερό
 Χρειάζονται υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνών όπως κρέας, αυγά, τυρόγαλο, χυμοί από πρωτεϊνούχα λαχανικά
 Αποφυγή σακχάρων και αεριούχων ποτών
 Δημιουργία διατροφικού πλάνου με βάση τις ανάγκες του ατόμου σε συμφωνία με το ίδιο αλλά και την οικογένειά του με σκοπό την πρόσληψη 0,5-1 κιλού την εβδομάδα
 Διατροφική εκπαίδευση του ασθενή
 Μικρά και τακτά γεύματα των οποίων η ποσότητα αυξάνεται σταδιακά
 Χρήση μπαχαρικών
 Πρόσληψη πολυβιταμίνης μα τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C, E και τις βιταμίνες Β και D καθώς και με ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ψευδάργυρος, σελήνιο.
 Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα
 Συνένζυμο Q10
 Προβιοτικά
 Για την διάθεση 5HTP, L-glutamine, DHEA, Melatonin
 Βότανα όπως ashwagandha, fenugreek, milk thistle, wheat germ, acorus calamus-sweet flag, cnicus benedictus-blessed thistle, taraxacum offinale, dandelion, St. John’s wort
 Στις περιπτώσεις που χρήζουν ακόμη και νοσοκομειακή περίθαλψη, πριν την χρήση παρεντερικής διατροφής, συνιστώνται χυμοί φρούτων και λαχανικών και πολτοποιημένα γεύματα.
 Συνιστώνται τα όσπρια λόγω χαμηλού σακχάρου του ασθενή
 Πιο συγκεκριμένα απαιτούνται 110-140γρ. υδατανθράκων, 15-20γρ. απαραίτητα λιπαρά οξέα και 1γρ/κιλό βάρους του ατόμου.