Πρόκειται για ένα φρούτο που προέρχεται από το Μεξικό. Το όνομα είναι ισπανικό και σχετίζεται με το σχήμα του. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σε περιοχές υποτροπικές ή τροπικές. Τα άνθη του είναι ερμαφρόδιτα και έτσι το αρσενικό και το θηλυκό μέρος του άνθους ωριμάζουν σε διαφορετικό χρόνο. Αυτό το γεγονός δημιούργησε την ύπαρξη των 2 τύπων (Α και Β). Ανάλογα λοιπόν με την περιοχή και τον τύπο υπάρχουν οι διάφορες ποικιλίες. Έχει πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν σε προβλήματα υγείας όπως η υπερχοληστεριναιμία και η υπέρταση.
Το αβοκάντο κατάγεται από την κεντρική και νότιο Αμερική όπου καλλιεργούνταν από το 8.000 π.Χ. Τον 17ο αιώνα διαθόθηκε στην Τζαμάϊκα και στην συνέχεια στις τροπικές περιοχές της Ασίας στα μέση του 18ου αιώνα. Η καλλιέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ειδικά στην Φλόριντα και στην Καλιφόρνια, ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα υποτροπικά είδη χρειάζονται ένα κλίμα χωρίς παγωνιά και λίγο αέρα. Αυτές οι συνθήκες καθώς και το απαιτούμενο έδαφος υπάρχουν σε περιοχές όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Μαρόκο, η Κρήτη, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Παλαιστίνη, η Νότιος Αφρική, η Κολομβία, το Περού, η Χιλή, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η νότιος Ινδία, η Σρι Λάνκα, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, οι Φιλιπίννες, η Μαλαισία, το Μεξικό, το Τέξας, η Φλόριντα, η Αριζόνα, η Χαβάη, το Εκουαδόρ και η Ρουάντα. Η κάθε περιοχή έχει διαφορετικούς τύπους καλλιεργειών.
Με βάση τον τύπο Α ή Β υπάρχουν οι εξής ποικιλίες:
ΤΥΠΟΥ Α | ΤΥΠΟΥ Β |
ANAHEIM | BACON |
BENIC | BOOTH 3,5,7,8 |
DICKINSON | ETTINGER |
DUKE | FUERTE |
HASS | MABAL |
MAC ARTHUR | ZUTANO |
MEXICALA | |
REED | |
TOPA-TOPA | |
YAMA |
FUERTE
Προέρχεται από τη Γουατεμάλα και το όνομά του είναι Ισπανικό και σημαίνει δυνατός κατόπιν επιβίωσής του από παγωνιά στην Καλιφόρνια το 1913. Η εποχή του είναι από το Δεκέμβριο ως το Μάρτιο.
HASS
Δημιουργήθηκε από τον Rudolph Hass. Η ποικιλία Haas Είναι η πιό σπουδαία εμπορική ποικιλία παγκόσμια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί το 80% της παραγωγής ενώ στην Καλιφόρνια φτάνει το 95%. Στη Νέα Ζηλανδία είναι επίσης η ποικιλία που καλλιεργείται περισσότερο. Είναι διαθέσιμο από Μάρτιο ως Ιούνιο.
ZUTANO
Πρόκειται για ποικιλία του Μεξικού και είναι διαθέσιμο από το Νοέμβριο.
ETTINGER
Προέρχεται από ποικιλίες αβοκάντο του Μεξικού και της Γουατεμάλας. Πρωτοκαλλιεργήθηκε στο Ισραήλ από το 1947. Η εποχή του είναι Δεκέμβριος, Ιανουάριος..
BACON
Δημιουργήθηκε από τον αγρότη James Bacon, το 1954 σε μια πόλη νοτιοδυτικά της Καλιφόρνιας. Η εποχή του είναι Δεκέμβριος.
REED
Δημιουργήθηκε από τον James S. Reed το 1948 στην Καλιφόρνια. Εποχή του είναι ο Αύγουστος.
PINKERTON
Άρχισε η καλλιέργειά του σε πολιτεία της Καλιφόρνιας το 1972 από τον John D. Pinkerton. Εποχή του είναι ο Νοέμβριος.
Αυτές είναι μερικές από τις υπάρχουσες ποικιλίες αβοκάντο. Πρόκειται για ένα φρούτο που είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο από διαφορετική βέβαια ποικιλία.
Διατροφική αξία
Στα 100γρ. αβοκάντο τα σπουδαιότερα διατροφικά συτατικά που περιέχονται είναι:
ΕΝΕΡΓΕΙΑ | 190 Κcal |
ΥΔΑΤΑΘΡΑΚΕΣ | 1.9 gr |
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ | 6,7 gr |
ΣΑΚΧΑΡΑ | 0.5 gr |
ΛΙΠΑΡΑ | 4.1 gr κορεσμένα 12.1 gr. μονοακόρεστα 2.2 gr πολυακόρεστα |
ΠΡΩΤΕΪΝΗ | 1.9 gr |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α | 146 IU |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 | 0.10 mg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2 | 0.18 mg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3 | 1.738 mg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5 | 1.389 mg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 | 0.36 mg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β9 | 81 μg |
ΒΙΟΤΙΝΗ | 3,6 mcg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C | 6 mg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε | 3.20 mg |
ΒΙΤΑΜΙΝΗ K | 21 mcg |
ΚΑΛΙΟ | 485 mg |
ΜΑΓΝΗΣΙΟ | 35 mg |
ΑΣΒΕΣΤΙΟ | 14 mg |
ΣΙΔΗΡΟΣ | 0.64 mg |
ΦΩΣΦΟΡΟΣ | 48mg |
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ | 0.56 mg |
ΧΑΛΚΟΣ | 0,27 mg |
ΜΑΓΓΑΝΙΟ | 0.23 mg |
ΓΛΟΥΤΑΘΕΙΟΝΗ | 17.7 mg |
Κατόπιν ερευνών έχει βρεθεί οτι τα καροτενοειδή που περιέχονται στο αβοκάντο πενταπλασσιάζουν την απορρόφηση αυτών όταν προστίθενται σε μια σαλάτα με περιεκτικότητα σε καροτενοειδή όπως μαρούλι, σπανάκι, ντομάτα, καρότο. Τα καροτενοειδή έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητα του αβοκάντο σε καροτενοειδή είναι κάτω από τη φλούδα του φρούτου. Τα καροτενοειδή που δρούν σαν την βιταμίνη Α απαιτούν λιπαρά για την απορρόφησή τους, καθώς είναι λιποδυαλυτή βιταμίνη. Επειδή το αβοκάντο περιέχει λιπαρά, το καθιστά πλήρες τρόφιμο. Κάποια από τα καροτενοειδή που περιέχονται στο αβοκάντο είναι α-καροτενιο, β-καροτένιο, β-κρυπτοξανθίνη, χρυσανθεμαξανθίνη, λουτεΐνη, νεοξανθίνη, ζεαξανθίνη. Ο καλύτερος τρόπος ξεφλουδίσματος για την προστασία των θρεπτικών συστατικών είναι με τα χέρια. Επίσης, καλό είναι να μην μαγειρεύεται για τον ίδιο λόγο.
Ωφέλη στην υγεία
Είναι λοιπόν κατανοητό πως το αβοκάντο έχει πάρα πολλά ωφέλη για την υγεία. Πέρα όμως από την κατανάλωσή του ως απλό φρούτο υπάρχουν πολλές και γευστικές συνταγές με αυτό:
Αυτές είναι κάποιες απλές συνταγές με αβοκάντο που προσθέτουν ποιότητα στα γεύματα.
Δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.dromostherapeia.gr στις 8/1/2012.